ANTHONY

Gouden collier van omstreeks 1800-1820 met fossiele palm

Een zeer bijzonder roségouden collier, van omstreeks 1800-1820, de schakels bezet met 24 gespikkelde sierstenen. Deze sierstenen in bruintinten zijn geslepen fossielen, te weten Palmoxylon, het versteende „hout” van een uitgestorven palmboom.

Georgian riviere necklace Palmoxylon Georgian riviere necklace Palm fossil

Lou80Dan400560

Palmoxylon © Copyright Mike Viney

Afgaand op het voorkomen en dit specifiek kleurpatroon zijn deze fossielen afkomstig van de Formatie van Catahoula uit Louisiana, USA.
Tijdens het geologisch tijdperk Oligoceen, dat duurde van 33,9 tot 23 miljoen jaar geleden, was de Formatie van Catahoula een brede, laaggelegen kustvlakte, de oever lag binnen zuidelijk Louisiana. De overvloed van palmhout in de Catahoula Formation geeft duidelijk aan dat deze streek tijdens het Oligoceen een tropisch klimaat had.
Overblijfselen van leven fossiliseren slechts onder specifieke omstandigheden. De palmbomen werden begraven onder een beschermend sediment. De bron van de silica, die voor het verstenen nodig was, kwam vermoedelijk aanwaaien in de vorm van vulkanische as uit West Texas of centraal Mexico. Zie voor meer informatie over Palmoxylon The Virtual Petrified Wood Museum

FibrovascularBundleLabel3560

Palmoxylon © Copyright Mike Viney

Palmen zijn overigens geen hout, de structuur van deze bomen is anders. Hun stam bestaat uit een vezelachtig materiaal waarin holle buizen voor het transport van water, voeding en afvalstoffen zorgen. Deze vasculaire structuur is zichtbaar bij de sierstenen in dit collier, die dwarsdoorsneden van de versteende, gefossiliseerde palmboom zijn; de donkere spikkels waren de transportbuizen.

Georgian riviere necklace in gold and Palmoxylonpalm_0001

Een paar vazen ​​uit versteend hout met verguld bronzen slangen, omstreeks 1780 collectie van Marie-Antoinette, momenteel in de collectie Musée Nissim de Camondo © foto, Parijs.

Een paar vazen ​​uit versteend hout met verguld bronzen slangen, omstreeks 1780 collectie van Marie-Antoinette, momenteel in de collectie Musée Nissim de Camondo © foto, Parijs.

Ongebruikelijke materialen uit de ‚Nieuwe Wereld’ vonden al vroeg een weg naar Europa. Exotische schelpen, mineralen, eieren, maar ook planten en houtsoorten waren geliefd binnen verzamelingen. Deze vondsten werden al dan niet toegepast in pronkstukken van edelmetaal. In Dresden had men al vroeg ervaring in de verwerking van versteend hout voor versiering. Ook in Parijs en in Idar Oberstein -nog altijd bekend om de edelsteenslijperijen- werden exotischer materialen geslepen voor de toepassing in kunstvoorwerpen en sieraden. Dat was zeker al zo aan het begin van de 19e eeuw, toen dit collier werd vervaardigd.

In de roman Pride and Prejudice van Jane Austen – voor het eerst gepubliceerd in 1813 – zegt Elizabeth Bennet niet naar de meren te willen, maar alleen zo ver te reizen als Derbyshire. Ze verwees naar de toeristische handel in mineralen en versteende houten objecten die in de 18e en 19de eeuw overvloedig aanwezig waren in dit gebied.

With the mention of Derbyshire there were many ideas connected. It was impossible for her to see the word without thinking of Pemberley and its owner. “But surely,” said she, “I may enter his county with impunity, and rob it of a few petrified spars without his perceiving me.”

 

Het collier is stilistisch gezien te dateren omstreeks 1800-1820. Het werk komt overeen met sieraden uit deze periode afkomstig uit Wenen en Dresden.

Elk geslepen schijfje Palmoxylon is gezet in een roségouden zetting. Deze geschakelde zettingen zijn alternerend rechthoekig en ovaal. De ovale schakels zijn op- en aflopend in grootte, met aan één van de zijden een blauw geëmailleerde omlijsting. Het bakslot is bijna onzichtbaar in een van de schakels gezet.

  • Periode             Ca. 1800-1820
  • Materiaal          750/1000 goud, Palmoxylon, email
  • Maten                De maat van de grootste ovaal is circa 27 x 11 mm. De kleinste steen meet 5,7 mm. Lengte van het collier: circa 54,5 cm.
  • Gewicht            37,2 gram 750/1000.
  • Conditie           Goed. Eén van de ovale schakels en twee gelijke rechthoekige schakels hebben een barst of breuk ( qua lengte kunnen deze schakels uit het collier gemist worden. Voor het overige is de conditie, ook van het email en de verbindingsogen, zeer goed.
  • VERKOCHT/SOLD

Een interessant antiek ‘collector’s item’ met een boeiende achtergrond, maar ook een heel draagbaar en decoratief collier in een natuurlijke kleurstelling. Het collier kan tweezijdig gedragen worden; met of zonder de blauw email rand.

Comments are closed.