ANTHONY

Demi parure met saffier, diamant en parels, A.Dufour

Een vorstelijke demi parure, entourages onder strikken bezet met diamanten gezet in zilver en saffieren gezet in geelgoud. Onder de juwelen bungelen natuurlijke parels. Ongemerkt, omstreeks 1865-1880 te dateren.

Antique Demi-Parure Sapphires_Diamonds_pearls A.Dufour

  • Broche/hanger:        34,2 gram      95 x 35 mm.
  • Oorhangers:              9,7 gram        50 mm lang
  • De centrale ovale saffier weegt circa 4,5 ct
  • De grootste natuurlijke parel heeft een diameter van circa 10 mm x 8,5 mm

Antique Demi-Parure Sapphires_Diamonds_pearls A.Dufour

Deze set sieraden wint aan belang door het origineel passend etui. Hierop is een zilveren initiaal MH(S) te zien en de opdruk op de zijden binnenkant wijst naar de juwelier die de juwelen eertijds verkocht:

A.Dufour
joaillier de S.A.R. Mgr Le Comte de Flandre
7 Rue de la Madeleine Bruxelles

Het opdruk: “A.Dufour joaillier de S.A.R. Mgr Le Comte de Flandre” ofwel “A.Dufour juwelier van de graaf van Vlaanderen”, meldt welbepaald de dynastieke titel van Filips Eugenius Ferdinand Maria Clemens Boudewijn Leopold George ( 1837-  1905). De prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha en graaf van Vlaanderen, was de derde zoon van Leopold I van België en de jongere broer van Leopold II.  De titel “Graaf van Vlaanderen” werd hem op 14 december 1840 toegekend. Op 25 april 1867 huwde hij prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen ( 1845-1912). Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren, waaronder Albert I (1875-1934), die na de dood van Leopold II in 1909 de Belgische troon besteeg.

Het zilveren monogram aan de buitenzijde van het etui bevat de initialen “MH” en mogelijk een “S”, dus wellicht maakte deze demi parure deel uit van de juwelen van Maria van Hohenzollern-Sigmaringen.

Helaas is er over de juwelen van het Belgische koningshuis weinig informatie beschikbaar. Indien u meer weet van juwelen in Belgisch koninklijk bezit, of toegang heeft tot relevante (foto)archieven van de tweede helft van de 19e eeuw vernemen we graag van u. Ref.Nr van deze set: AB-CP

A.Dufour   Maria_von_Hohenzollern-Sigmaringen

Demi parure, centerstone sapphire ca.4,5 ct, biggest pearl ca. 10 mm x 8,5 mm No marks, detachable loop and pin, made in Belgium ca. 1865-1880.

  • Brooche/pendant:   34,2 gram 95 x 35 mm.
  • Earrings:                    9,7 gram 50 mm lang
  • Original fitted box by A.Dufour With monogram MH(S)

Comments are closed.